Wednesday, 16 May 2012

( Selamat datang ke Umang-Umang Chalet. Sebuah pusat peranginan tepi pantai terbaru Negeri Melaka. Sunyi dari kesibukan kota. Terletak di Tepi Pantai Kuala Sungai Linggi Melaka, bersempadan dengan Negeri Sembilan. Mengadap Laut Selat Melaka nan luas terbentang, Umang-Umang Chalet hanya 10 km dari pantai pelancungan popular Pengkalan Balak. Juga hanya 20km dari pantai peranginan terkenal Teluk Kemang Port Dickson, Negeri Sembilan.) 

Dengan pantai semulajadinya yang masih belum tercemar, private serta redup, dilindunggi pula oleh pohon-pohon asal berusia ratusan tahun yang tidak terusik, besar dan rendang, Umang Umang Chalet menawarkan alternatif percutian budget dengan persekitaran chalet yang nyaman, sunyi, teratur, bersih serta santai. Sedap mata memandang. Itulah testimoni dari pelangan yang telah mengunjungi Umang Umang Chalet.


9HB APRIL 2014  UPDATE

Assamualikum dan salam sejahtera.

Pada sahabat Umang Umang Chalet yang pokcik kasihi sekelian,,SELAMAT MELAYARI umangumangchalet.blogspot.com .Sila kehalaman halaman (Harga Bilik),(Pakej/Packages), (Tarikh Kekosongan Bilik )  sila klick  halaman-halaman berkaitan di atas untuk dapatkan info terkini..

Untuk sebarang pertanyaan / Tempahan / Perbincangan.....
Sila hubungi Pengurusan Umang-Umang Chalet @ 
0122447408 ( En Zaidi )/ 0122447804 ( Pn Iera )
atau e-mail : umangumangchalet@yahoo.com


KEMUDAHAN YANG TERDAPAT DI UMANG-UMANG CHALET: 

THE ROOMS
5   Beach Room                 ( 1 katil Queen, kipas angin  and LCD tv ) 
3   Super Beach Room       ( 1 Katil King, kipas angin LCD tv )
2   Superior Beach Room   ( 2 katil King , a/cond , LCD tv ) 
17 Standard Room              ( 1 katil super king, lcd tv and a/cond )
4   Deluxe Room                  ( 2 katil super single, lcd tv and a/cond  )
10 Sea View Room              ( 1 katil super king, lcd tv and a/cond )
2   Family Room                   ( 1 katil queen, 2 katil super single, lcd tv and a/cond )
( ALL ROOMS ARE WITH ATTACHED BATH ROOMS )


OTHER FACILITIES:
1  Beachfront restaurant/kiosk/registration office.
1  Santai Cafe
1  Teratak Umang Umang
1  Beachfront open concept multipurpose hall.
1  Children playing facility.
1  Camps site + Dedicated shower and toilet facilities.
1  Open dedicated area for family activities.
1  Dedicated ample parking space.
1  Dedicated jungle track.
500 feet of shady private secluded golden sandy beach just at about 30-50 feet away in front of all the chalet units exclusively for Umang Umang Chalet guests. 

KADAR HARGA BILIK UNTUK ( 2 HARI 1 MALAM )


Bil
Simbol
Jenis Bilik
Jumlah
Kadar Harga bilik
Kelengkapan  / Bilangan Pax Maxima

1.0
F
Family
2
RM 180.00
1 katil queen, 2 katil super single, LCD tv, meja hias, attached bath room,acond.
( 4 dewasa.)
2.0
SpB
Superior Beach
2
RM 160.00
2 katil king, LCD tv,meja hias,attached
Bath room,acod. ( 4 dewasa ).
3.0
SV
Sea View
10
RM 150.00
1 katil super king, LCD tv, meja hias,
 acond, attached bath room.(  3 dewasa )  
4.0
SB
Super Beach
3
RM 140.00
1 katil king, LCD tv, meja hias, kipas, attached bathroom.( 2 dewasa )
5.0
D
Deluxe
4
RM 130.00
2 katil super single, LCD tv, meja hias,
 acond, attached bath room.( 2 dewasa )
6.0

S
Standard
17
RM 120.00
1 katil super king, LCD tv, meja hias, acond, attached bathroom. ( 3 dewasa )
7.0
B
Beach
5
RM 100.00
1 katil  king, LCD tv, meja hias, kipas, attached bathroom.( 2 dewasa ).
Jumlah Keseluruhan Bilik Umang-Umang Chalet = 43 bilik.
SEMUA JENIS BILIK ADA SPECIAL DISKAUN PADA WAKTU LOW SEASON.

                                                        SEDIKIT GAMBARAN  
                                 MENGENAI  UMANG UMANG              
                                  CHALET.
                               
                                           MAIN GATE: of Umang-Umang Chalet .Drive in to register for
                                           check in or just drop by to have a cup of coffee at  our restaurant..
                                           Everyone is most welcome.

                                          THE CHALET UNITS: Part of the front view of
                                          Umang-Umang Chalet, consisting of 2 nos. Family ,
                                          4 nos. Deluxe and 18 nos. Standard units.

                                         ANOTHER VIEW: Overlooking the Strait Of Malacca.
                                         All units within approx. 30-50 feet or less, from the beach.

                                       THE FAMILY UNITS: Front view of the 2 nos. Family Units

                                          THE DELUXE UNITS: The 4 nos. Deluxe units.

                                       THE STANDARD UNITS: The 4 nos. out of 18 nos.
                                       Standard Chalet Units.These units are nearest  to the beach and
                                       our beach front restaurant
.
                                         THE SEA VIEW UNITS:
                                         The 10 nos. Double Story Sea View Units. Facing World busiest
                                         shipping Route i.e The Strait Of Malacca. Latest addition to the
                                         existing units. Completed on the Month Of Ramadan  July 2013
                                                     
                                             Closed up view of 10 units Sea View .
  
THE COTTAGE UNITS:
            The 1 no. Semi D, out of the 5 nos. Cottage Units. Latest addition
                        to the the existing units. Completed on the month of Ramadan  July 2013. 

              The Cottage units. Umang Umang Chalet Beach at the door steps.

UMANG UMANG CHALET RESTAURANT: 
     Our beach front  registration office / restauran / kiosk /
  management office.We cater outsider as well as guest. 
                                               
                                           Beachfront Restaurant Veranda.

Approaching sunset at the restaurant  veranda

                                                  Anak-anak dan ibu bapa sama sama mandi manda berlatar
                                                  belakangkan beautiful sunset di hadapan Restoran Umang Umang

                                                   Kind of unique experience for Umang-Umang Chalet guests

                                                  Actual sunset. Minum petang di pelantar restoran sambil menunggu
                                                  sun set. Tempat lepak paling popular di seantero Umang Umang Chalet
                                                  Awas.. jangan salahkan pokcik kalu tak dapat tangkap gambo
                                                  sunset ni.. Kalu ada awan di ufuk langit masa nak sunset makanya 
                                                   no sunset picture for u untuk di abadikan sebagai kenang-kenangan...
                                                                 
 THE SANTAI CAFE:
 Our alternative open concept  restaurant.
                 Latest addition to existing facilities.Serve fresh fruit juice,
 home made burger and western food. 

                                            MULTIPURPOSE HALL:         
                                       Our Umang Umang Chalet beach front open concept multipurpose hall
                             
                                               Conduct your seminar HERE, where participant can enjoy
                                               natural sea breeze off otherwise enclosed air conditioned
                                               seminar room environment. It is all together a different experience.

                          Suitable for family day's gathering, and other group functions.  
                                           
                                            The beach infront of The Multipurpose Hall

                                                 Mandi manda di tepi pantai di hadapan Multipurpose Hall
                                                                             
                  THE WAKAF:  untuk santai dan bercerita dengan kekawan
                                            sampai pagi. No nyamok. Ada pun sedikit-sedikit sahaja.

                                     THE BEACH FRONTAGE BENCHES:
                                          New additional facilities for UmangUmang Chalet guests.Just beside the Wakaf

                                          SHOWERS AND MALE TOILET :
                                         The Male dedicated toilets and showers felicities for campers
                                         and Cottage guests .Just few steps from cottage units and
                                         the camp site.

                                        SHOWERS AND FEMALE TOILET :
                                        The Female dedicated shower and toilet unit.
                                        For the usage as above.

Umang-Umang  Chalet  Beach
                                 You will love our beach. Very shady, quite sure you
                                 will not get sunburn. Shady large trees covered
                                  most area along the beach front.

View of the beach taken from the sea.
Gambo amik masa mancing depan chalet.

Pantai di hadapan Restoran
 Ni selalu di gunakan untuk event hari keluarga.
                   
                                 Mandilah sepuas-puasnya semasa kunjungan anda di tempat kami

                                Apapun percayalah, bebudak dah tak ingat swimming pool bila
                                sampai sini. Tak sabo nak terjun dah. Apapun swimming pool
                                tengah di rancang untuk di bena. Insyallah lah..                            

                                 The beach at 6.00 pm

                                   The beach at 6.30 pm

                                   The beach at 7.30 pm.

                                      Aktiviti-aktivitii
                         di Umang Umang Chalet.
                                       Bersantai bersama kawan-kawan dan keluarga

                                  Aktiviti Camping
                                  Camp site. Bilik air dan bilik mandi di hujung kawasan perkemahan
                                  disediakan untuk campers. Sebelah kiri adalah kawasan pantai
                                   yang amat damai dan tenang.
                               
 First group of campers ( 1.7.2012). Pengunjung U2C merasmikan
tapak perkemahan U2C. Camping equipment mereka bawa sendiri
U2C mengenakan sedikit sewaan untuk api, air ,
 security dan tapak perkemahan. Umang Umang Chalet juga ada
menyediakan kemah untuk disewa.

             29.09.2012 First time University student camping activities at
                   Umang Umang Chalet To be exect they are from UTM
Skudai JB. 200 paxs.
 
                                           
Lokasi yang sama di mana pelajar Kolej Kemahiran Tinggi Mara Rembau
 mengadakan aktiviti camping mereka. ( 17hb Mei 2013 )

                               Kawasan camping makin berubah setelah 1 tahun Umang Umang Chalet
                            beroperasi. Still need a lot more improvement. Insyallah we will improve further.
  
                                       
                                             Bermain pasir di pantai Umang Umang Chalet


                              Mencari kulit siput dan bermain digigi air pantai Umang Umang Chalet
                               
                                    Diwaktu air sedang surut, kawasan pantai menjadi begitu luas
                                    untuk bersantai. Waktu pagi berjalan di kawasan pantai ok jugak.

                               IPTA students activities at Umang Umang Beach
                                             
                              Waktu matahari menyinar terik di permukaan air di pesisiran pantai
                               Umang Umang Chalet. Masa ni pun cantik amik gambar.

Enjoying sunset over cup of tea with the love one.
Must be quite an experience.


Umang-Umang Chalet beach at sunset. Bring your camera
 along to capture those beautiful landscape.

Kids enjoying the beach
                               
                                  Trying to emulate Pandalela Renong. Please don't try this at home.
                                   Just take a deep and relaxing yourself  is enjoying enough.

      Para pengunjung Pantai Umang Umang Chalet sentiasa memastikan
   kunjungan mereka     membawa seribu kenangan nan indah.
            Abadikan kenangan anda ketika berada di Umang Umang Chalet






                               Students sekolah rendah dan menengah adakan group motivasi sebelum
                               pepereksaan UPSR, PMR dan SPM di Umang Umang Chalet..Give them
                               a break before the real exam..

                               Umang Umang Chalet personal pet. Kids seem to like its very much.



Permanent house for Umang Umang Chalet pets. 


Kepada pengunjung yang memberi ulasan dan ada juga yang mengabadikan kenangan mereka bersantai di Pantai Umang Umang Chalet dan download kat u tube PCB ucapkan terima kasih. Kind of  promotion for  Umang Umang Chalet. Sama sama kita memelihara kebersihan pantai kita dan menjaga pantai anugerah Allah ni sebaik mungkin.
                              

                                Umang Umang Chalet
                     Other popular activities

                      Fishing
                                  Try your skill fishing on our beach.
                                  Please don't try to catch the fish bare handed.
                                  Tak kan dapat punya. Aksi cuba tangkap dengan tangan ini
                                  tak lah bahaya sangat.

                                  Do catch and release. Kalu dapat yang bagak boleh masak kat Restoran
                                  Umang-Umang Chalet.

Surf Fishing infront of Umang Umang Chalet Restautant
                                
                                Or you can hire fishing boat or else we arrange fishing trip for you

                               School reunion
                                Reunion, get together and open air karaokea season

                                    Santai sambil jumpa kawan kawan lama masa sekolah


                                      Family day

                                 Very Popular amongst guest of Umang Umang Chalet

Family day event at the mutipurpose hall



Wah sampai tergolek kau.......very happy family day indeed


Seminar

Government agencies

                                                        Universities, Schools and Institutions

                                           Cycling activities


                                              Super bikes gathering


Or just spent your quality time with the love one

                                  Umang-Umang Chalet provide ample space for skate boarding
                                                     .

                                  Ini tapak Beach Vollyball, Persamian telah di lakukan oleh pengunjung
                                  U2C minggu lepas ( 23.6.2012 )
                                                                   
                                As at 23hb September 2013. Tapak ini telah mengalami transformasi
                                mengikut juga seruan kerajaan untuk melalui detik detik transformasi supaya
                                sentiasa maju kehadapan.. Tak kan maju kebelakang.. Mundur kebelakang
                                istilah yang betul..Masih on going.Muga-muga kawasan ini menjadi satu taman
                                sedap mata memandang..


                              Try your skill at painting. Umang-Umang Chalet mempelawa pengunjung
                              mencuba aktiviti melukis.Kepada pengunjung yang sudah mencuba dan
                              meninggalkan hasil seni mereka di Kiosk Umang-Umang Chalet, U2C
                              akan menjaganya dengan sebaik mungkin.Kalau sesiapa berminat untuk
                              membeli lukisan tersebut, U2C akan uruskan.

                               Salah satu lokasi menjadi pilihan pengunjung untuk mengabadikanya
                               di atas kanves. Oil Painting activities



                               30% done.......
                               100% Done. Modification here and there make it more realistic
                               Try your skill and share with us.
As of to date,  feedback yang kami terima dari pelanggan, kebanyakan pelangan quite consistent menyatakan bahawa Umang-Umang Chalet ada sedikit kelebihan untuk organize event seperti Family Gathering, Hari Keluarga, or just relaxing along the beach and having BBQ along the beach front or even cast your fishing line from the beach kerana Umang-Umang Chalet is quite private in nature and so close to the beach front... Even though quite rocky in some places ( Kerap juga tali pancing sangkut kat batu karang ) ianya masih berbaloi. May be untuk serious anglers kepuasan is not gurentee here..got to go by boat in front of Umang-Umang Chalet agaknya lebih memuaskan.

Catatan sejarah :
Officially opened. 19th May 2012. First group of customer spent their holiday of 2D1N (Two days one night ) at U2C  (Umang-Umang Chalet). We really appreciate your thrust on us..Bye Bye and do visit us again.

Lokasi kami             : Lot 602, Batu 31, Bukit Darat,
                                    Kuala Linggi, Kuala Sungai Baru,
                                    Melaka.

GPS Coordinate      : 2 degrees  22 minutes 22.05 seconds  North
                                   101 degrees  58 minutes 29.71 seconds East @ 44 ft Elevation

Web Site kami       : www.umngumangchalet.blogspot.com                             
Sila email kami      : umangumangchalet@yahoo.com
Sila Hubungi kami : En Zaidi 012 2447408
                               : Pn Iera   012 2447804
                               : Pokcik    012 3933821      

                 

29 comments:

  1. terbaekk..insyaalah bila ada kelapangan nak cuba bercuti di umang-umang chalet ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan..do drop by ..we can have a cup of hot tea.. chat over old stories..the tea is on me , the ikan bakar waiting for you to belanja ..have a nice day man..

      Delete
  2. Replies
    1. Wahhh....cm besh je...mmang nk sewa chalet kt situ...tp rasanya pg xbooking dulu kot...sbb takot cuaca xberapa elok...lgpn dok kt melaka jugak...myb mggu depan nk g...harap2 cuti skola xpenuh sngat yerk...heeee

      Delete
  3. Assamualikum, Datanglah jenguk kami

    Datang sambil santai minum petang di restoren Umang Umang Chalet kalaupun tak menginap ok gak. Petang Sabtu kemeriahan Umang Umang Chalet dapat dirasakan. Jenguk lah kami ..

    ReplyDelete
  4. lepak kat situ memang best..dapat duduk tepi laut..pelajar2 landskap dari UTM seronok dengan tempat ni..n thanks untuk service di tempat anda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq.

      Pokcik tumpang happy kalau korang semua happy. Almaklum kami baru setahun jagung. Masih banyak perlu dipelajari n diperbaiki.Umang Umang Chalet masih terus bena kemudahan kemudahan tambahan. Ekoran dari pengalaman dan ulasan ulasan ikhlas dari penganjur UTM tempuh hari, camping area termasuk tempat mandi dan tiolet luar hampir disiapkan.Insyallah kalau manalah tau UTM nak adakan camping sekali lagi, kawasan disediakan untuk campers akan lebih selesa. Kalau sudi jengok kami dari masa kesemasa, akan ada penambahbaikan yang dari semasa kesemasa kami siapkan untuk keselesaan pengunjung.TQ sekali lagi

      Delete
  5. Tengah bercadang peringkat awal untuk buat gathering kat sini, cuma lom ada maklum balas dari rakan2 lain lagi

    http://mymil.forums2u.com/t1219p30-gathering-mymil-ke-2#149967

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam En Yazid

      Most welcome En Yazid.Kalu kebetulan melintasi Negeri Melaka may be singgah lah jengok Umang Umang Chalet.Have a nice day

      Delete
  6. Admin: kalau kami nak ke sana untuk family day dalam 40orang untuk 3 h 2 m, apa package yang boleh kami dapat di sana.contoh berapa dikira untuk 1 org dewasa dan 1 org kanak-kanak.dan apa activity yg menarik boleh dapat disana?

    Tq

    ReplyDelete
  7. En Irwan

    Tuan bolih kehalaman pakej/packajes. Ada serba sedikit penerangan serba ringkas di sana. Nanti kalu ada apa2 yang kurang jelas bolih tel En Zaidi 0122447408 untuk perincian lebih lanjut. Tq

    ReplyDelete
  8. Wow npk ok ler umang2...x sbr nk dtg pd 11hb ni...gmc motorclub dh tmph...hope mmg marvelos...syoknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam

      Tq kerana sudi singgah tempat kami pada 11hb. Ok ok aja .. dimasa yang sama sedang sedikit demi sedikit cuba improve setakat yang termampu. Kami pun masih baru dalam pengendalian chalet. maklumkan pada kami sekiranya ada apa2 yang kekurangan semasa kunjungan anda nanti.

      Salam

      Delete
  9. As Salam...thnx to Encik Zaidi and Pokcik.. Tempat yang sangat menarik untuk bercuti dan santai bersama keluarga..Harap2 untuk kunjungan berikutnya banyak lagi pembaharuan yang dibuat.

    Asmawi n family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam

      Harap harap dapat di murahkan rezeki ..insyallah akan ada tambahan tambahan untuk keselesaan pengunjung. Almaklum untuk buat sekali gus.agak rare la sikit.. Sedikit sedikit lama lama jadi bukit..Kalu ada kesempatan lain hari kunjungi lah kami semula.

      Terima kasih

      Delete
  10. Pokcik, thanks for the wonderful holiday! Our entire family loved your resort! We will be back again for sure!

    ReplyDelete
  11. danieliew.

    We were grateful that u and family loved our humble place.You and family are always welcome to visit us again.If pokcik happen to be around, pokcik and wife will try
    our best to fry our so call superb nasik goreng kampong for u. A little pedas la..better..

    regards
    pokcik

    ReplyDelete
  12. Salam ,baru jer balik dari umang-umang chalet dgn my family,2 x pusing balik sbb tak perasan sign board .
    Overall memang best , kepada org KL ,,,sini tak jauh cepat je sampai kalau betul2 ikut panduan yang diberikan kat page lokasi blog ni.
    Bawak mak datang sini..so dia pun join mandi sekali dan nampak relax....pagi-pagi air pasang ..ada umang2 merayap di kaki ...walaupun hujan tapi stil tak ganggu acara mandi manda...
    tengah lapor ..order mee sup...yup masakan memang sedap ,makan pulak tepi pantai ,tengok sunset...harga makan pun murah jer.
    apa pun syabas umang-umang chalet.....nanti nak dtg lagi ...lepas ni bawak rombongan pulak...
    bye bye

    ReplyDelete
  13. Tq banyak2 kerana singgah dan bercuti di umang-umang chalet.Dengan sokongan pengunjung Umang Umang Chalet selama ini Insyallah pokcik dan keluarga akan sentiasa tambah baik mana yang kurang dari masa kesemasa.

    Terima kasih sekali lagi.

    ReplyDelete
  14. Mcm best jeee...agak2 bln 12 ni...22..23..24 ade kosong x ye..

    ReplyDelete
  15. Pokcik dah tambah halaman, Tarikh kekosongan bilik , cara dan syarat tempahan juga packages untuk memudahkan tetamu umang-umang chalet mendapat info terkini.. Mohon anda semua kehalaman berkaitan untuk update terkini.Click sahaja halaman-halaman berkaitan di bawah logo di atas...

    ReplyDelete
  16. Ada swimming pool tk..sbb skrg musim hujan..bimbang plak anak2 nk mndi laut

    ReplyDelete
  17. Waiting for the pool to be ready...bolehla berfamili day lagi di sini

    ReplyDelete
  18. Sorry ..no swimming pool just yet..Fortunately bagi Kawasan Kuala Linggi for the past 3 weeks ni pantainya sangat baik kerana tiada ombak laut membadai. Laut sangat calm macam hamparan carpet..Therefore the pantai is so nice to mandi for budak-budak.Syukur Alhamdullilah especially waktu cuti sekolah ni bebudak amat happy mandi manda di pantai Umangumang Chalet.. Lebih kurang promosi pokcik la ni..

    ReplyDelete
  19. Asalam. Ada kosong x bilik utk hr nie? Kalau dari johor bahru highway exit ke mana?

    ReplyDelete
  20. Salam ..Maafkan pokcik, lambat bri info..Dri Johor Bolih Exit Air Keroh atau, Spg Empat, Tampin toll Plaza

    ReplyDelete
  21. Terbaaeekk la...mmg ada plan hujung tahun ni nk bertandang ke sana...insyaAllah

    ReplyDelete
  22. Akan ke sana pada 14/04/2014....semoga semuanya berjalan dengan lancar dan baik... Amin..

    ReplyDelete
  23. Salam

    Pokcik syukur dapat sokongan dari pengunjung semua..Kalau ada serba sedikit kekurangan pokcik mohon maaf...pokcik urus ni anak beranak dan dengan pekerja disekitar area chalet ni saja..Apapun serba sedikit kami cuba tambahbaik apa yang ada dikit demi dikikit..Insyallah dan syukur alhamdullilah..

    ReplyDelete